marți, 31 martie 2015

Cum sa eviti caloriile "goale"

 
 
In termeni simpli, caloriile goale sunt calorii pe care le iei din alimente care – in cea mai mare parte – nu au o valoare nutritionala. Insa aceste calorii goale se pot depozita rapid. Majoritatea grasimilor si a glucidelor sunt considerate a fi ,, goale” pentru ca nu ii ofera prea multe – sau deloc – organismul in ceea ce priveste vitaminele, mineralele, fitonutrienti sau fibrele. Ce ofera insa este o cale mai rapida catre o burta, solduri si coapse mai pronuntate. Asa ca nu te lasa pacalit de expresie – caloriile goale sunt orice  dar nu goale. 
 
Schimba alimentele cu calorii goale cu altele bogate in nutrienti
 
Faptul ca acumulezi calorii suplimentare, de care nu ai nevoie, este doar una din problemele care vin cu alimentele ce contin calorii goale – mai exista inca una, la fel de importanta. Cand te saturi cu alimene grase, bogate in glucide, ocupi spatiu in stomac – si astfel nu mai ramane mult loc pentru acele alimente bune pentru tine, care iti ofera nutrientii sanatosi de care are nevoie organismul.
 
Iata, pe scurt, si care este solutia: cum alimentele care contin calorii goale  au multe calorii dar foarte putini nutrienti, indreapta-ti atentia, catre aliemente care fac exact opusul. Vei dori sa consumi mai multe alimente cu o multitudine de nutrienti, dar cu un aport  caloric destul de mic.  Aceste alimente ,,imbibate de nutrienti” – ca legumele, fructele si proteinele slabe sigura nutritie si sunt satioase, insa nu dau peste cap aportul de calorii.
 
Alimentele bogate in nutrienti sunt usor de identificat. Cum grasimile au atat de multe calorii (o bucatica de unt are cam 40 de calorii), daca renunti la alimentele bogate in grasimi in favoarea unora cu aport scazut, iti vei putea creste densitatea de nutrienti si vei elimina cateva calorii goale. Inlocuiri simple – cum ar fi lapte semi-degresat in loc de lapte integral, sau piept de curcan in loc de carne de vita – sunt un bun punct de pornire. 
 
Un alt indiciu pentru identificarea alimentelor bogate in nutrienti este continutul de apa. Apa da volum – dar nu si calorii – legumelor si fructelor si astfel acestea devin satioase si au  un aport caloric destul de redus. Pe langa asta, mai au si o multitudine de vitamine, minerale, fitonutrienti si fibre. Asa ca ai putea sa iti incepi masa cu o salata din frunze verzi sau o supa de legume – si sa te saturi cu alimente sarace in calorii. La gustare consuma fructe si legume si adauga legume in cat de multe mancaruri se poate atunci cand gatesti – in supe, tocanite, sosuri pentru paste – pentru a creste volumul si nutritia.
 
 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu